Skaneleden, Zweden

Wij vertrokken zaterdag 30 juli 2022 richting Zweden. Na zo'n 14 uur durende rit (inclusief pauzes), kwamen we aan in Lund. Van daaruit was het nog maar een klein half uurtje rijden naar het station de volgende ochtend. Dicht aan de snelweg hadden we prima budget hotelletje gevonden om te overnachten (Good Morning Hotels Lund).

Zondag 31 juli reden we van Lund naar station Höör en parkeerden daar de auto aan het station. Een treinticket konden we regelen via een automaat op het perron. Eerst moesten we een trein naar Lunc C nemen en daar overstappen voor de trein naar Astorp. Dit was een beetje onduidelijk, omdat het scherm in de trein deze stop niet aangaf. Dus even navraag bij de conducteur en die bevestigde dat we (gelukkig) wel op de goeie trein zaten.

Onze route bestond uit 8 etappes (83km), deze zouden we in 6 dagen lopen.

Aangekomen in Astorp, kon het wandelen beginnen. Omdat het toen al iets over 12 uur was, hadden we gepland om die dag maar 1 etappe te lopen (etappe 1 = 10km). Al na ongeveer 1km kwamen we bij een eerste waterstop en konden we onze drinkflessen vullen.

Deze eerste etappe was een makkelijke etappe en we kwamen dus al vrij snel aan bij onze eerste bivakplaats (Haleback). Waar weer een watervoorziening en een toilet was. Prima eerste kampeerplaatsje dus.

(wandel)Dag 2 hadden we weer 1 korte etappe op de planning staan (etappe 2 = 10km) omdat dit voor ons zo het makkelijkste uitkwam qua bivakplaatsen. Bovendien was het ook wel fijn om de eerste 2 dagen een korte etappe te hebben, daar de backpack nu nog het zwaarst (20kg) was. 

Ook dag 2 was een makkelijke etappe met enkele verharde wegen langs boerderijen.

De bivakplaats had 3 houten shelters, een toilet, een kraantje met niet-drinbaar water en flessen te koop met drinkbaar water. Alweer goed voorzien dus. Bij aankomst kregen we net wat regen, dus eerst even een uurtje in de shelter geschuild alvorens we de tenten gingen opzetten. Hier hadden we echt een erg mooie bivakplaats (Krika Skog).

Dag 3, liepen we etappe 3 van 14 km en zagen ook vandaag weer heel wat wild. Deze avond zetten we onze tent op bij het meer, vlakbij de bivakplaats (Klaverod). Alweer was er een pomp met (te filteren) drinkwater en toilet. Een ietwat meer toeristische plek, maar 's avonds, 's nacht en 's morgens vroeg was het heerlijk rustig en stil. In dit meer zitten rivierkreeftjes. Wij zagen er eentje aan de rand van het water, dus zwemmen zat er niet in.

Woensdag, wandeldag 4 liepen we 2 etappes: etappe 4 = 6km en etappe 5 = 11 km. Zelf vond ik etappe 4 de mooiste van alle etappes: veel single tracks met rotsen en stenen, langs een beekje. Na etappe 4 kom je bij een meer aan met een natuurmuseum. Ook daar is weer een kraantje (aan buitenkant van het gebouw) waar je je drinkwater kan bijvullen. En dat water hadden we wel nodig ook, want hierna kwam een pittig stuk klimmen ...

Tijdens etappe 5 loop je door het dorpje Röstagna. Bij het tankstation is een klein winkeltje waar je wat voorraad of lekkers kan inkopen. Aan het einde van deze etappe loop je door natuurgebied met koeien. Alsook een heel mooi stukje, dat is ook de plek waar je slaapt. Een stukje is afgezet, waar de koeien niet bij kunnen, en daar staan 2 houten shelters en een picknick tafel. Omdat er al een familie met kinderen voor ons op deze bivakplaats (Jallabjar) was, vonden we het nogal druk om er ook nog eens 2 tenten op te zetten en met 2 honden. Het was best wel een klein afgezet stukje. Dus zijn wij nog een kilometertje door gelopen en hebben daar ons bivak opgezet. Alles samen, hadden we dus 18km in de benen deze dag.

Bij de bivakplaats was nog wel een waterpomp, maar voor dit water had je chloortabletten nodig om het drinkbaar en vooral geurloos te maken.

(wandel)dag 5 hadden we alweer een pittige dag van 18km en bovendien werd het ook nog eens erg warm deze dag. Dus de wekker op 5 uur gezet en iets over 6 waren we al op pad. Vandaag liepen we etappe 6 van 11 km plus de eerste 7km van etappe 7. Daar zouden we vlakbij een meer zijn en even van de route afwijken om bij het meer onze tenten op te zetten. Dit was een hele goeie keuze, want dit was veruit de mooiste bivakplaats (Dagstorpsjon) die we hebben gehad. Dit meer had zwemwater en dat was meer dan welkom na zo'n warme en pittige wandeldag. Ook dit meer was wel weer een toeristische plek. Helaas hadden we vandaag het laatste gedeelte nog best wel wat asfalt, dus de honden even hun schoentjes aangetrokken om de pootjes te beschermen.

En toen was het alweer onze laatste wandeldag, met de laatste 4km van etappe 7 plus etappe 8 = 7 km op het programma. Afgelopen nacht hadden we wat regen en onweer gehad en ook vandaag zou het gaan regenen. Dus de tent maar gewoon nat opgevouwen en de regenkledij dicht bij de hand gehouden. De laatste 7 km liepen we ook inderdaad in een flinke bui. Mijn regenkledij bleek helaas toch niet zo waterdicht als gedacht. Maar gelukkig kwamen we na deze etappe bij de auto aan en hadden we droge reservekledij.

En helaas zat ons avontuur er toen alweer op, maar het was een hele leuke ervaring en zeker voor herhaling vatbaar.