België

WANDELING BÜTGENBACH

afstand: 10 km

bewegwijzering: gele rechthoek
parkeergelegenheid: parkeerplaats in het centrum van Worriken (bij de camping aan het meer) / Bütgenbach, Worriken is ook de naam van de straat.
start: volg vanaf de overkant van de parking, de vroegere spoorweg (Ravel), de route is in 2 richtingen te volgen

Niet echt een uitdagende wandeling, toch zitten er wel enkele leuke stukken zoals o.a. het stuk met de vlonders en het 'moeras'. En heb je op bepaalde plaatsen een mooi uitzicht over het meer. Schijnt zeker in de winter bij een dik pak sneeuw ook een erg mooi zicht te zijn.

kleine voetnoot: Wij hebben de route in tegenwijzerzin gevolgd en waren na 500 meter al de bewegwijzering op de Ravel kwijt. Wij hebben toen maar zelf een pad dichter bij het meer gevolgd. Achteraf gezien vonden wij dit ook een mooiere optie, anders loop je best een lang stuk op de Ravel, wat gewoon een rechtdoor fietspad is. De optie dichter langs het water vonden wij uiteindelijk een mooier pad en je komt vanzelf verder weer op de route terecht. Mislopen kan niet, enkel het meer volgen.

WANDELING SIGNAL DE BOTRANGE - HOGE VENEN - EIFEL

Het Signaal van Botrange (Frans: Signal de Botrange) in de Hoge Venen is (694 meter) het hoogste punt van België. 

Ideaal voor wie een camper of mobilhome heeft. Er is namelijk een erg ruime gratis camperplaats, dus geen campingvoorzieningen, maar wel een ideaal startpunt voor verschillende prachtige wandelingen.

Ik had zelf geen legende met wandelroutes en afstanden, dus ben ik zomaar een willekeurige route gaan volgen, namelijk de rode ruit al liep die volledig gelijk aan het gele kruis. Ik heb er zelf zo'n 1.45 uur (inclusief enkele drinkpauzes voor mij en de honden) over gelopen dus ik schat dat hij 7 à 8 km is. Er is een toerisme info bureau, echter gaat deze op zondag (ik was er op een zondag) pas om 10 uur open.

Bij het startpunt en de eerste kilometer(s) heb je heb prachtige uitzicht over de venen, daarna volgt een gedeelte door bos, die niet zo heel erg spannend is, toch is het een wandeling die zeker de moeite is. Voor wie hem zou willen hardlopen met hond, met name de eerste helft gaat voornamelijk over een pad met steentjes, niet alle honden vinden dit hardlopend even fijn ... Er stroomt een klein riviertje langs het pad, toch zou ik aanraden om zeker wat water mee te nemen voor de hond (en jezelf).

adres: Route de Botrange, Weismes
bewegwijzering en afstand: heel veel keuze aan routes, de rode ruit/gele kruis is wellicht zo'n 7 a 8 km.

WANDELING SOLWASTER

Een mooie en afwisselende wandeling rond het dorpje Solwaster door de rivierdalen van de Hoegne, Statte en de Hawe die in het moerassige gebied van de Hoge Venen ontspringt. Je overbrugt de vele riviertjes over smalle houten bruggetjes.

startpunt: Roquez 49, Jalhay (Je rijdt door de rivier om de parkeerplaats te bereiken)
afstand: 15 km
bewegwijzering: Als je de parkeerplaats uit loopt, langs waar je vandaan kwam met de auto zie je aan je rechterkant net voorbij het restaurantje een weg. Daar zijn wij vertrokken en de rood-witte markeringen van de GR-routes gevolgd. Slechts op 1 plek raakten wij de markeringen kwijt, maar Google maps was voor ons een goede back-up (voor zover er bereik is). De 'extra-trail' borden (zie foto) zijn wellicht ook een goeie optie om te volgen, deze liep grotendeels gelijk met de route die wij gelopen hebben.

Er is ook een kortere route van 7km, als je de pijlen met een blauw kruis volgt die starten bij de houten 'boog' aan de parkeerplaats.

VAKANTIEHUIS OOSTDUINKERKE (kust)

Huisdieren zijn toegelaten in de vakantiewoning. Achter het huis, loop je zo het natuurreservaat "de Oostvoorduinen", een rustig stukje duinen. De woning is gelegen op 2km afstand van de zee. De woning met 3 slaapkamers wordt verhuurd voor maximum 6 personen.

https://hetstrooienhoedje.be/nl


VAKANTIEHUIS OOSTDUINKERKE (kust) 

"Casa Jucca"

Dit huisje is van hondenliefhebbers en voor hondenliefhebbers! Meer info vind je op hun facebookpagina (https://www.facebook.com/Casa-Jucca-675659959538052/) of website (https://www.casa-jucca.be) 

- Het hannecartbos en de duinen van Oostduinkerke zijn op wandelafstand, waar je tussen de shetlandpony's kan wandelen.
- Ook mooi zijn de duinen bij de Witte Burg of via de Doornpanne tot op de Hoge Blekker (het hoogste punt van Koksijde, 33m) waar je een mooi uitzicht over de Doornpanne hebt.
- Maar ook de andere kant op kun je mooi wandelen in Nieuwpoort, vb. bij de ijzermonding
- Bossen vind je in De Panne (het calmeynbos) en de echte wandelliefhebbers nemen de Romeinse Vlakte ook even mee.
- Zelf ging ik geregeld ook net de grens over in Frankrijk naar Réserve Naturelle de la Dune du Perroquet en Réserve Naturelle Nationale de la Dune Marchand waar je uitgestrekte duinen en strand hebt (die vaak iets rustiger is dan aan de Belgische kant van de grens)


WANDELING Nisramont:

Deze wandeling heb ik enkele jaren terug gewandeld en ook als trail gelopen (trail du barrage). Een hele mooie en uitdagende route, ook leuk om te trailen. Canitrailen is echter niet zo handig omwille van de vele boomwortels en rotsen. Wandelend kan de hond wel gewoon mee.

Het is best een pittig rondje, dus zorg zeker voor wat te eten en te drinken mee voor onderweg!

Afstand: 14km
Bewegwijzering: rode ruit
Parkeerplaats: vlakbij de barrage van Nisramont; Rue du Barrage, Houffalize